Pas på dine tænder

Her kan du læse om de mest almindelige lidelser i munden som paradentose og caries – og hvorfor det er vigtigt at passe godt på sine tænder og gå regelmæssigt til tandlæge.

HULLER I TÆNDERNE, CARIES

Når nogle bakterier får lov at sidde uforstyrret for længe på tænderne så begynder de at udskille syre. Denne syre opløser tænderne og giver huller. I starten kan man ikke se hullerne, men tandlægen kan se dem som ændringer i overfladen på tanden, og som skygger på røntgenbilleder.

Hvis de får lov at udvikle sig, bliver de grå eller brune i overfladen. Der kan komme lette smerter under tygning, men de fleste opdager ikke noget selv. Hvis hullet bliver rigtig dybt, vil bakterierne nå ind til nerven i tanden og give betændelse. Det kan gøre rigtig rigtig ondt,  men i over 50 % af tilfældene mærker man ikke at nerven inficeres og dør.

Hvis man jævnligt får efterset sine tænder, vil tandlægen opdage disse huller inden de bliver for dybe, og så bliver behandlingen både mindre omfattende og mindre bekostelig.

Paradentose og tandkødsbetændelse

TANDKØDSBETÆNDELSE OG PARADENTOSE

Igen handler det om at bakteriebelægningerne på tænderne får lov at sidde uforstyrret for længe. Her er det nogle andre bakterier end dem som laver hullerne, men vi har dem alle i små mængder i munden. De kræver blot de rette betingelser for at kunne blomstre op og blive til mange. I starten kan man bemærke, at det måske bløder lidt når man børster tænder. Måske er tandkødet lidt rødt og ømt. Langt de fleste lægger ikke mærke til noget, men gentagende blødning under tandbørstning er et faresignal, som bør undersøges af en tandlæge.

Inflammation i tandkødet
Bakterierne i plak langs tandkødsranden laver inflammation i tandkødet. Det hæver, bløder og bliver ømt. Hvis belægningerne ikke fjernes, vil bakterierne begynder at angribe knoglen, som holder tænderne fast i munden. De vil langsomt nedbryde knoglen og lave dybe tandkødslommer. Den endelige konsekvens er, at tanden bliver løs,  øm og betændt og til sidst mistes.

Vi har de rette redskaber til at rense tænder og tandkødslommer fri for bakterier, men har man først fået paradentose så kræver det hyppigere tandlægebesøg at holde bakteriemængden nede. Typisk hver 3-4 måned, så det kan rigtig godt svare sig at tage det i opløbet ved at gå regelmæssigt til tandlæge.

Ny forskning viser desuden, at de bakterier, som findes ved paradentose også har store konsekvenser for vores almene sundhed i øvrigt: De giver anledning til lungebetændelser, især hos svækkede personer (ældre, rygere, KOLD-patienter, respiratorpatienter), og de kan lave blodpropper i vores kredsløb. Når man analyserer en blodprop kan man genfinde de bakterier som vi har i munden under paradentose. Så hvis du har kredsløbsproblemer eller er i risiko for blodprop i øvrigt (ryger, tager p-piller, tidligere har haft blodprop) så bør du få et tjek hos tandlægen.

Hvis du lider af diabetes 1 eller 2, så ved vi også at ubehandlet paradentose kan gøre det umuligt at få et stabilt blodsukker. Det kan med andre ord forværre din diabetes.